Eftersom en smerteoplevelse altid skal rundt om hjernen for at blive registreret, kan man forstå hjernen som en slags hovedcomputer, hvis harddisk er blevet slidt af at skulle sende smerter hele tiden. Derved sender den både smerter, når der er grund til det, og når der ikke er grund til det.

Man kan begrænse smertesignalerne medicinsk, men man kan også genoptræne hjernen til kun at sende smerter, som afspejler kroppens tilstand, hvorved smerterne får genskabt deres signalværdi – en funktion, som er forudsætningen for, at den enkelte kan beskytte kroppen imod overbelastning.

Når man har diffust tilbagevendende eller kroniske smerter, har smerterne mistet deres signalværdi. Dvs. at smerterne ikke længere er en afgrænset reaktion på en bestemt overbelastning af kroppen eller en reaktion på en skade eller en somatisk målbar sygdom.

Så de meningsløse smerter skal forandres til meningsfulde signaler om, at kroppen har noget at fortælle. Hvis man lytter, kan man i første omgang opnå smertekontrol – og i bedste fald smertefrihed.

AntiStressKurser